Alle blogs, Evangelie, Lessen uit het Nieuwe Testament

God is boos, rouwt en heeft pijn

Ik houd van het woord ‘gerechtigheid’. Het is een ouderwetse term die betekent dat er recht wordt gedaan aan iemand die onrecht lijdt, maar die ook aangeeft dat de boosdoeners worden gestraft. Het wordt ook in de Bijbel gebruikt in theologische zin: God spreekt mensen vrij van schuld, omdat Jezus de straf heeft gedragen.

God is de God van gerechtigheid. En dat kan beangstigen, zeker wanneer je je schuldig weet tegenover God en je nog geen vergeving kent in jouw persoonlijke leven. Anderzijds kan het ook enorm bemoedigen, als je Gods genade kent uit ervaring – en ook als er onrecht heeft plaatsgevonden. Want in het laatste geval weet je dat God eenmaal volmaakt recht zal spreken over alle mensen. Dat wat gebroken was, dat wat in zonde leed, wordt goed gemaakt. De mensen die onrecht deden en geen genade wilden kennen, zullen daarvoor gestraft worden.

Gods gerechtigheid is dus enerzijds iets om van te beven en anderzijds is het een grote troost.

Misschien ken je de term: God is een rechtvaardig God. En dat is Hij omdat Hij goed en volmaakt heilig is. En uit Zijn rechtvaardigheid komt voort Zijn volmaakte boosheid over onrecht en kwaad. Een God Die boos is, schrikt sommige mensen af. Maar Gods boosheid komt voort uit Zijn volkomen liefde. Hij haat onrecht. Hij heeft een hekel aan kwaad. En dat is niets anders dan bemoedigend. Want een God Die boos is om gebrokenheid, zegt mij dat God ook pijn heeft, rouwt en boos is om het onrecht dat plaats heeft gevonden in mijn persoonlijke leven. In jouw leven. Wat als het God niks deed? Dan zou Hij onverschillig zijn.

De boosheid die Hij heeft en die ook wij mogen hebben, bevestigt dat er iets heeft plaatsgevonden dat niet had mogen gebeuren. Gods vergeving die Hij door Jezus schenken wil, echter ook. En over deze ultieme vorm van gerechtigheid wil ik niet oppervlakkig doen. Deze vergeving was nodig. Deze vergeving deed Hem pijn. Het kostte Hem strijd. Het kostte Hem iets, ja zelfs alles. Jezus Zijn hele leven.

Het was de manier waarop God liet zien dat Hij het recht wilde maken met de mensheid. Met ons die Hem pijn deden. Met hen die ons pijn deden.

De vraag van God is er voor iedereen: Aanvaard je Mijn vergeving? Omarm je de genade die Ik wil geven?

6 thoughts on “God is boos, rouwt en heeft pijn

 1. Ik ben blij dat God niet “lievig” is. Sommige dingen zijn zo erg, ik denk dat ik de voorbeelden hoef te noemen, dat het niet moeilijk te begrijpen is dat God daar woedend over is. Liefde kan niet zonder rechtvaardigheid.

  1. Hoi Heleen, dankjewel voor je bericht. Ik heb even gekoekeloerd op je site! Mooi ziet het eruit. En tegelijk heftig (volgens mij) waar je doorheen gaat?!
   Groetjes voor jou!

  1. Hey Anne, Wanneer we het overgeven aan God – is Hij de God die weet wat Hij moet doen. Voor ons is helpend om situaties los te laten – te vergeven. Vroeger zei ik wel eens: Wrok maakt je een wrak. Vergeving brengt genezing.

   Groetjes 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *