Aansporing, Lessen uit het Oude Testament

God kwijtraken

We dienen een goede God. Hierover mogen we getuigen, hierover wíllen we getuigen. Hij is trouw en machtig. Hij is goed. In onze nood, was Hijzelf in nood. Hij is een God, Die met ons meevoelt, Die met ons meelijdt. Als Zijn volk pijn heeft, voelt Hij ook pijn. Hij hield van ons. Daarom kwam Hij Zelf om ons te redden. Hij heeft ons bevrijd, en Hij heeft ons door de woestijn geleid.

Hij droeg ons …

“In al onze nood

Was ook Hijzelf in nood

Het werd Zijn dood

Hij hield van ons

En kwam daarom om ons te redden

Hij heeft ons bevrijd

En ons zo door de woestijn geleid

In Zijn liefde en mededogen

Droeg Hij ons

Keek met Zijn liefdevolle ogen

Tilde ons op

Alle jaren door”

Maar wij hebben ons tegen de Heer, de heilige God, verzet. Wij hebben Hem verdriet gedaan. Op deze manier kunnen we God kwijtraken. We kunnen hunkeren naar het verleden waar we zo Gods aanwezigheid geproefd hebben. Waar we Zijn wonderen opgemerkt hebben. Waar we terugdenken aan de rust die er was in Zijn aanwezigheid. Waar is God?

God, de goede God, is er nog steeds … “Hier ben Ik! Ik sta elke dag voor je klaar” is Zijn antwoord. Maar dan moet je wel bidden, je toevlucht nemen tot Hem. Want in het spreken met God vinden we Zijn tegenwoordigheid. Maar is dat wat jou terugbrengt aan Zijn hart?

Dat je Zijn nabijheid niet ervaart, ligt niet aan God. Hij zegt Zelf: “Ik heb jullie vaak geroepen, maar je gaf nooit antwoord. Ik heb tegen je gesproken, maar je luisterde niet. Je wist wat ik wilde, maar je bleef slechte dingen doen.”

Trouw wíllen zijn

We kunnen erkennen, dat we andere goden vereerd hebben. Offers gebracht hebben aan de god van het geluk en geld.

Daar moeten we mee breken, niet omdat het ‘niet mag’, maar omdat we ‘trouw wíllen zijn aan onze werkelijke God’. Omdat Hij Zich zo, alleen al in jouw leven, geopenbaard heeft.

Zo gaan de jaren door, waarin Hij ons wil dragen. Laat jij je ook dragen? Vertrouw je op Hem alleen?

Ons aardse leven zal onvolkomen blijven. We zullen struikelen en vallen, maar God belooft Zijn volk: een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Er komt een tijd dat niemand meer kwaad doet. Dat is Zijn belofte. En Hij belooft dat, vóórdat jij zal roepen, Hij antwoorden zal. Terwijl je nog aan het bidden bent, zal Hij alreeds doen wat je vraagt.

Wat een goede God! Getuig je mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *