Alle blogs, Geestelijk welzijn

Honger!

Als je vol zit, weiger je zelfs het lekkerste eten. Maar als je honger hebt, eet je alles. Dit is niet alleen letterlijk bedoeld, maar ook als metafoor. Want wanneer je innerlijk vervuld bent, heb je geen drang om overal eten te gaan halen, waar je het ook maar halen kunt. Andersom is het wel zo. Wanneer je innerlijk leeg bent, honger hebt, verlang je uiteindelijk zelfs naar varkensvoer.
Ook dat laatste is een voorbeeld. Want een vraag is in hoeverre we ons vullen met gezond voedsel wanneer we honger hebben.
God spreekt over: hard werken voor eten dat de maag niet vult. God spreekt over: veel te veel betalen voor het kleine beetje brood dat je krijgt. Dit terwijl de honger blijft.
We kunnen dus eten, terwijl de honger niet voorbijgaat.
Ik denk dat een hongergevoel door God gemaakt is. Omdat God daarmee iets duidelijk wil maken. Namelijk: Eten op aarde verdwijnt als je het opeet. Maar het hemelse brood geeft eeuwig leven. En Jezus zegt daarover: ‘Doe je uiterste best om dat brood te krijgen. De Mensenzoon kan het je geven. Want God, de Vader, heeft Hem die macht gegeven.’ De mensen vroegen vervolgens: ‘Wat moeten we doen? Wat vraagt God van ons?’ En Jezus zei tegen hen: ‘God vraagt maar één ding, namelijk dat jullie in Mij geloven. Want God heeft Mij gestuurd.’
Jezelf toevertrouwen aan Jezus, bij Hem zijn en naar Hem luisteren betekent genieten van een heerlijke maaltijd. Van voldoende voedsel.
Als je gemerkt hebt dat aards voedsel je leegte niet vervult of wegneemt, is er een kans dat je het bent gaan zoeken bij God. Honger en dorst ken je misschien wel, maar je leeft van iets anders, namelijk van de gesproken woorden van God.
Misschien leef je vanuit de Heere Jezus en dan zul je vervolgens ook ervaren dat niemand jouw hart zo vult als dat Hij doet. Maar er zijn ook mensen, die alleen verlangen naar de húlp die Jezus geven kan. Eigenlijk consumerend bezig zijn in hun leven met God, om hun eigen behoeften te bevredigen. Aandacht vragen, maar Hém om Wie het gaat, niet dienen.
Stel er zouden geen gaven zijn, dan schrijven ze de Gever af.
Het zijn soms nog best serieuze mensen die op deze wijze leven. Soms lijkt er een terugkeer naar God, doordat ze huilen, bidden en misschien zelfs vasten. Maar het is niet zo, omdat ze ten diepste alleen verlangen naar wat ze bij God voor elkaar kunnen krijgen voor hun dagelijkse leven.

Soms geeft God honger als een test, dit om te kijken of dat wij Hém liefhebben, Hém vertrouwen en gehoorzaam zijn. En als we bij Hém Zelf komen zullen we geen honger meer hebben.
Hij Die zegt Zélf het brood te zijn dat eeuwig leven geeft. En als je bij Hem bent, zul je nooit meer honger hebben.

2 thoughts on “Honger!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *