Alle blogs, Geestelijk welzijn, Jouw identiteit

Waar jouw ziel zo naar verlangt

Afgelopen week nam ik afscheid van een man die mij bij de hand had genomen en zo nu en dan wat tips gaf. Ik zei tegen hem bij het afscheid: ‘Jij bent goed voor mij geweest en ik ben nu goed voor jou.’ Oeps! Wat zei ik? Hoe is mijn denken eigenlijk?
Transactioneel. Een voor wat hoort wat denken. Het is iets waar veel mensen veelal mee bezig zijn. (On)opgemerkt is dat in ons denken, heel geregeld. In een maatschappij waar het veelvuldig gaat om presteren en transactie. Het gaat vaak om stempels van goedkeuring en stempels van afkeuring. Iets waar we voor ons gevoel ook enorm afhankelijk van kunnen zijn of ons door laten leiden.
Maar stel je hebt te maken met veel negatieve stempels en je loopt ook nog eens niet mee in het arbeidsproces, is dat iets waar mijn waarde van afhangt?
Het vormt naar de mens gesproken ook een stuk van je identiteit. Soms kun je het idee krijgen in de manier waarop anderen met je omgaan, of wat je misschien zelf wel denkt: Je bent wat je doet en bereikt. Je bent wat je hebt en ontvangt. Je bent wat anderen over je zeggen.

De liefde en aanvaarding die je kunt krijgen van mensen is een gezonde behoefte voor wie we zijn. Daarom is het ook belangrijk als mensen tegen elkaar zeggen dat ze van elkaar houden en elkaar waarderen. Maar er is iets bijzonders en belangrijks. Het is niet alleen menselijke liefde waar we van leven, maar echt leven doen we door de gesproken woorden van God. Hij is het Die ons werkelijke waarde toekent. Dat wat onze waarde bepaalt, ligt in het offer van Jezus en hoe Hij ons nu door genade bekijkt. Genade, dat is iets waar we niks aan toe kunnen voegen. We hoeven niet te presteren om dat te kunnen ontvangen. Het wordt ons gratis aangeboden.

En dan kun je bijvoorbeeld geen werk hebben, of misschien wel weinig sociale contacten, of leven in armoede. Maar dat bepaalt niet wie jij bent. Het is misschien wel iets waarmee je kunt dealen en wat lastig is. Maar leven uit genade is Wie jou waarde toekent als persoon. En ‘Wie’ is de persoon Jezus. Zijn offer is genoeg voor jou. Voldoende. Het is alreeds ‘volbracht’. Zijn liefde is wat jou vullen kan, Zijn liefde is wat jou vrede geeft. En als je Zijn liefde mag kennen uit ervaring is het helemaal niet zo belangrijk wat de maatschappij, inclusief je vrienden en familie uitstralen naar jouw leven. Of je opgemerkt wordt ja of nee, of je hoog aan de sociale ladder staat wel of niet.
God is genoeg. Hij is het. De Heiland (De Uitkomstbrenger) Die ons geeft waar onze ziel zo naar verlangt.

2 thoughts on “Waar jouw ziel zo naar verlangt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *