Alle blogs, Lessen uit de Psalmen, Lessen uit het Oude Testament

Wat is dan jouw antwoord? 

David is een man vol van vertrouwen in God. Zelfs als zijn vijanden hem belagen, spreekt hij zich uit voor zijn geloof in God. ‘De Heere zal mij laten overwinnen’ is zijn getuigenis als veel tegenstanders tegen hem opstaan. Hij zegt het op een bijzonder moment, in een tijd van vervolging. David is op de vlucht voor zijn zoon Absalom. Deze man wil de troon van zijn vader hebben en staat David naar het leven.
Toch is David niet bang. In 2 Samuel 15 kunnen we lezen welke woorden van vertrouwen hij uitspreekt. Namelijk dat de weg van de Heere goed is. Dat God met hem mag doen wat Hij het beste vindt.

Davids houding is zo anders dan de houding die wij zo geregeld hebben. Als (denkbeeldige) vijanden ons aanvallen, reageren we zo vaak als bange muisjes. Maar de houding van David leert ons iets bijzonders. Het leert ons om niet aan Gods wijsheid te twijfelen. Zo dikwijls spreken we over zaken waar we geen verstand van hebben, of zouden we zelf een richting uit willen stippelen voor onze toekomst. Maar als wij ons lot zouden bepalen, waar zouden we uitkomen? Voor mij persoonlijk zou ik mij in de weg vergissen als bij mij de keuze lag over mijn leven. Ik ben geen God en beperkt is mijn verstand.
Het deed me denken aan een gedeelte uit Job.
Wat als wij God zouden moeten antwoorden in de weg die we gaan en Zijn vragen voor ons bestaan? Bijvoorbeeld de vragen die God eens aan Job stelde: Vind je echt dat Ik niet eerlijk rechtspreek? Veroordeel je Mij, en vind je jezelf onschuldig? Ben jij net zo sterk als Ik? Klinkt jouw stem ook zo machtig als de donder? Als dat zo is, laat dan zien wie je bent! Laat zien hoe sterk en machtig je bent.

Wat is dan jouw antwoord? Job zei tegen de Heer: U hebt gelijk, ik heb er geen verstand van. Ik praatte over dingen die ik niet begrijp. Maar ik zwijg verder. Want vroeger kende ik u alleen uit verhalen van anderen, maar nu heb ik U zelf gezien. Nu heb ik troost gevonden …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *