Alle blogs, Geestelijk welzijn

Zonden niet doen maakt je nog geen vrij mens 

“Ik zie het kruis en ik zie vrijheid.” Hillsongklanken klinken door mijn huis. Het doet me denken aan de strijd die je kunt hebben met zonden. Het doet me denken aan de vrijheid die er is op het moment dat je op Jezus ziet.
Je kunt worstelen tegen zonde in eigen kracht, wat vaak niet werkt, of je kunt een geheim ontdekken. Zo deed ik onlangs een ontdekking.

Wanneer je zondigt, komt dat door je eigen verkeerde wil. De wil, of het hart, is dus hetgeen wat als eerste moet veranderen. En dan het motief waarom je wilt veranderen. Want, waarom wil je niet zondigen? Omdat het niet mag? Of omdat je trouw wilt zijn aan jouw God?
Wanneer je in zonde wandelt, betekent dit dat Jezus nog geen Heer is op alle terreinen van jouw leven. Ja, Jezus is sowieso Heer, maar het gaat erom dat wij Hem als zodanig kennen en eren. Wanneer je gelooft in Jezus, is ook verandering nodig. Je kunt jezelf aanpakken op gedrag. Maar iets niet doen maakt je nog geen vrij mens. Zoals je een hond kunt africhten, kun je ook mensen africhten. Maar wat moet veranderen is je hart, je wil, je verlangen. En wanneer dat verandert, wordt ook je gedrag anders.
Ik ontdekte dat ik leefde vanuit een wet, waardoor ik juist de zonde ging doen. Toen ik ging leven uit een nieuw verlangen, viel die wet weg en hadden bepaalde zonden geen macht meer over mij.

In de strijd tegen zonde, het afsterven van je eigen verlangens, mogen we voortdurend op Jezus zien. Zien hoe Jezus de weg in liefde tot Zijn Vader volhield, tot in sterven. Als we op Zijn volhouden zien, krijgen we aanmoediging om door te gaan, ook al kost het letterlijk of figuurlijk ons leven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *