Alle blogs, Geestelijk welzijn, Lessen uit het Oude Testament

Zorg voor het zwakke schaap

Angst is iets wat ik in de laatste anderhalf jaar veel gekend heb. Dikwijls was ik zo angstig, dat ik gewoonweg verlamde. Mijn adem stokte. Mijn hart sloeg over.
Op een nacht kreeg ik een bijzondere droom met een boodschap: Vertrouw op God en laat je niet intimideren. De leeuw ligt aan de ketting.

Het deed me denken aan de tekst uit 1 Petrus 5:8: ‘De duivel is jullie vijand. Hij zoekt altijd iemand die hij kan vernietigen. Hij is op jacht, als een brullende leeuw.’ Ook bracht het me in gedachten naar de woorden van Jezus zelf in Johannes 10:10, waar Hij spreekt over Zichzelf als Herder: ‘De dief (de duivel) komt alleen maar om te stelen, te slachten en verloren te laten gaan; Ik ben gekomen, opdat zij leven hebben en overvloed hebben.’
Jezus spreekt over Zichzelf als goede Herder. Hij zorgt voor Zijn schapen. Niet als een slechte herder – die alleen voor zichzelf zorgt. Waar werkelijk alles ontbreekt. Waar geen toekomst is weggelegd voor hen. Maar als de Herder Die ook zorgt voor de zwakke schapen. Hij maakt de zwakke beter. Hij verzorgt gewonde schapen. En deze Herder gaat op zoek naar verdwaalde en weggelopen schapen. Hij is liefdevol en gebruikt geen geweld. Hij laat ze niet zwerven door de bergen en over de heuvels. Want Hij is een Herder Die Zich zorgen om hen maakt en hen opzoekt. Deze Herder brengt hen naar een plek waar water is en waar genoeg te eten is. Daar kunnen ze uitrusten, in velden met heerlijk groen gras. Hij zorgt voor jou en mij, zoals een goede Herder doet. Hij zal de zwakke schapen te hulp komen.
We kunnen werkelijk op deze Herder ons vertrouwen stellen.
De dief, de duivel, heeft macht en zal proberen ons leven te vernietigen. Maar zijn macht is beperkt. Hij is als die briesende leeuw aan een ketting. Als God spreekt: ‘Tot hier en niet verder’, dan heeft hij zich daaraan te onderwerpen. Laat je niet intimideren. Hij brult en dat kan angstig zijn. Maar jij bent veilig in de handen van de goede Herder.

8 thoughts on “Zorg voor het zwakke schaap

 1. Wat mooi Arjanne,

  Deze Herder geeft ons rust. Als ik de Herder zie durf ik te gaan liggen. (psalm 23:2) Door het geloof mogen we Hem zien en zeggen het: De Heere is MIJN Herder.

  Zegen en groet, Dirk

  1. Hallo Dirk 🙂

   Dank voor je reactie. Opvallende zin: Als ik de Herder zie durf ik te gaan liggen.

   Dat zegt in feite: Als je weet wie Hij is, als je Hem kent … dan kun je rusten 🙂

   Groetjes Arjanne

 2. Bijzonder dat God tot je sprak door middel van een droom. Het beeld van de herder is hoopgevend.

  Het is voor mij lang geleden maar vergeten doe ik het nooit. In mijn droom zat ik aan tafel met een handlanger van de Duivel. Wanneer hij praatte (en ik luisterde) werd ik steeds kleiner (letterlijk) Wanneer ik echter begon te bidden groeide ik flink en was ik niet meer van zijn praatjes onder de indruk. Zo bleef mij bij hoe belangrijk gebed is in de geestelijke strijd, die wij allen voeren.

  1. Dankjewel Anne voor je reactie.

   Bijzonder hoe God zich ook wil openbaren door dromen heen. Daarin zien we iets van Zijn goedheid.
   Dank ook voor het delen van de droom die jij hebt gedroomd. Het is bemoedigend en aanmoedigend om te blijven bidden.

   Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *