Blog | Kan God alles?

Ik had een discussie met mijn vrouw. Kan God nu wel of niet alles? Zij dacht van wel. “Ja, God kan het.” Ik zei een beetje fel: “Ik denk het niet.” “Maar Hij heeft dat in het verleden toch gedaan?” Reageerde zij weer. 

We kwamen er samen niet uit.

Ik ben benieuwd wat jij denkt? Kan God alles?

Hierover denk ik geregeld na. Is God almachtig? Kan hij ingrijpen in deze wereld? Wat zorgt ervoor dat Hij dit vaak (niet) doet?

Wat als Hij het wel kan, maar niet doet? Wat heeft dat voor een gevolgen voor ons Godsbeeld?

Een zin die ik in de media las, heeft mij ooit een trigger gegeven tot meer van deze gedachten. “God voorkwam de holocaust niet. Zou God dan voor Marieke die bidt om een prettige parkeerplaats, wel dat ene specifieke parkeerplekje regelen?”

Ik heb veel onbeantwoorde vragen op dit gebied.

Het gaat dieper dan zomaar een vraag. Het zijn vragen van alle tijden en van veel mensen. De vraag van het ‘waarom’. De vraag naar het nut – of het onnut van het lijden. Tot dus ver ben ik niet tevreden met de antwoorden die ik heb gekregen. 

  • God voorkwam iets ergers
  • Het is je lot
  • Het is de leiding van God

Maar in hoeverre is het gewoon ‘domme pech’ of iets dat door een beschadigde schepping gebeurd?

Of iets dat gaat volgens de natuurwetten?

Je begrijpt. Ik ben geregeld op zoek naar een antwoord. 

De vraag naar het waarom is belangrijk. Zodat iets de schuld kan krijgen, zodat er een reden voor is voor zoveel pijn en verdriet. Ten diepste dan hé?!

Vandaag werd ik getroffen door het beeld van de gekruisigde Jezus.

Waarom zoveel lijden? Waarom laat de God die schijnbaar alles kan, zich kruisigen. Waarom werd er niet ingegrepen? Zijn betrokkenheid bij de wereld was blijkbaar zo dat hij afdaalde naar ons niveau – en dat Hij óók het lijden onderging. Hij was geen monsterlijke God! Hij werd een klein kind, kwetsbaar en was vertrouwd met lijden. Dat is niets voor een tirannie, voor zomaar een godheid. Maar wel voor mijn God.

Misschien omdat er voorbij het lijden winst lag? Zou Hij dat geweten hebben? Zou Hij het doel voor ogen gehad hebben?

Misschien? Waarschijnlijk?

Het feit dat de machtige God zich laat kruisigen. Dit niet uit de weg gaat, maar ook dit toelaat, zegt mij dat we het met een hele bijzondere God van doen hebben. Die niet te doorgronden is, waar goedkope oplossingen waarschijnlijk geen antwoorden zijn. Maar dat geeft ook niet. Ondanks vragen, een zoektocht, is er iets anders wat mij houvast geeft, ongeacht de uitkomst.

Wat mij rest is vertrouwen … En dat wordt steeds makkelijker. Omdat ik gemerkt heb, heel persoonlijk, dat er ook voorbij mijn pijn en verdriet winst lag. Karaktervorming en weerbaarheid. Ik heb te midden van alle situaties gehunkerd naar liefde, maar heb juist ook de liefde leren kennen. Liefde is uitgestort in mijn hart. Waarom ik Hem vertrouw. Mijn Vader. 

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: