Een zinloos evangelie
2 januari 2020 No Comments Alle blogs, Evangelie, Serie arjanne

Het was rond het jaar 50 na Christus dat er een concilie plaatsvond. De leiders van de gemeenten kwamen bijeen om te praten over de wetten van Mozes en de besnijdenis. Moeten we de wetten nog houden, ja of nee?

Het was voor de voorouders van de Joden te zwaar geweest. En wij kunnen het net zo goed niet. Aldus Petrus. Paulus en Barnabas waren erbij toen Petrus dit zei. De wet van Mozes was een issue. Daar wist Paulus ook alles van.

Het is in deze context dat hij zijn brief schrijft aan Galaten. 

Hij verwondert zich, en begrijpt er niets van dat mensen een ander evangelie aanhangen dan dat hun gepreekt is.

Ze hadden het goede nieuws gehoord over Jezus, maar nu denken ze aan een andere Evangelie.

Wat is het goede nieuws? Vrijheid die we krijgen door geloof in Jezus. En de redding die we krijgen is alleen omdat we geloven in Jezus. En daarom hebben we de Heilige Geest gekregen. 

En wat is het andere (zinloze) evangelie? Als we ons weer bezig houden met aardse zaken, zoals: Als de Joodse wet weer ons leven gaat beheersen. Als we weer gaan leven volgens de Joodse wet. Of daar ons uiterste best voor doen. 

Het is Paulus die eens en voor altijd duidelijk wil maken, met scherpe taal, hoe hij daarover denkt: Hoe durf je jezelf dan een christen te noemen? De waarheid over Christus is voor hem belangrijk: God redt mensen alleen omdat ze geloven in Jezus. En niet omdat ze zich aan de Joodse wet houden. Dáárom zijn ook wij in Jezus gaan geloven. En dáárdoor ziet God ons niet langer als slechte mensen.

Want Christus is voor ons gestorven aan het kruis. En met Hem ís ons oude ik gestorven. Door Jezus zíjn we nieuwe mensen geworden.

God houdt van ons en leeft in ons. 

En daarom, en nú; wordt ons leven niet meer beheerst door de wet. Maar door God.

Dat is wat Paulus wil zeggen. Mensen die naar anderen luisteren zijn dom. Hij had zo duidelijk uitgelegd waarom Jezus aan het kruis gestorven is. En dat God ons nu Zijn heilige Geest heeft gegeven. En dat was niet omdat we ons hielden aan de wet, maar vanwege het geloof in Christus. We zijn geen slaven meer,  we zijn niet gevangen en de wet hoeft ons leven niet meer te bewaken. We zijn gered en krijgen eeuwig leven.

Het lijkt erop alsof Paulus dit wil zeggen in Galaten 4: 1-7 We zijn kinderen geworden die de Heilige Geest hebben. Wanneer we oud genoeg zijn, kunnen we zelf beslissen.

We worden niet meer beheerst, we worden gered omdat we Gods kinderen zijn. 

Over de auteur

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: