Geen straf maar redding
24 oktober 2019 1 Comment Alle blogs, Evangelie, Geestelijk welzijn arjanne

Stel je eens voor dat je voor Jezus zou staan, met een leven wat achter je ligt. Wat denk je dat er zou gebeuren? Met jou? 

Ik wil je meenemen naar een lijst. Het was er vanaf het begin van deze wereld. Elke verkeerde daad werd opgeschreven en de lijst was bedoeld om te veroordelen. Woord voor woord werd er toegevoegd. En op een dag besloot God die lijst weg te doen. Te vernietigen.

Het is niet iets wat in de toekomst moet gebeuren, het is iets wat al gedaan is in de geschiedenis. Omdat God niet wilde straffen, maar redden. 

Stel je eens voor dat je voor Jezus zou staan, met een leven wat achter je ligt? Wat denk je dat er zou gebeuren?

Ik vraag dit twee keer, omdat voor sommige lezers de angst bestaat dat het toch niet goed zou zijn tussen God en jou. Voor anderen is het duidelijk dat het goed is tussen God en jou. Waarom? Omdat God Jezus liet sterven aan het kruis en dat God daarmee vrede heeft gebracht tussen de schepping en zichzelf. Het is goed gekomen tussen God en de mensheid. 

Vroeger, ja, vroeger was er vijandschap. We waren vijanden. Maar God zorgde voor vrede. De vijandschap is weggebroken, de scheidingsmuur is weggehaald. Dat is niet iets wat in de toekomst gebeuren moet, maar het is een daad in de geschiedenis. Het is een prachtige boodschap voor ons mensen, het is een geheim wat geopenbaard is. Christus is in ons aanwezig. En dankzij Hem krijgen wij een schitterende toekomst. 

Het is Paulus die dit uitlegt in de Kolossenzen brief. Hij schrijft aan christenen om hen moed te geven. En daarbij geeft hij een waarschuwing. Mogelijk een waarschuwing die je niet verwacht. Hij wil namelijk niet dat je je laat bedriegen door mooie praatjes. Het is juist nodig dat je vast houdt aan het geloof, het geloof, alléén in Christus. 

Wat niets met Christus te maken heeft is de waardeloze onzin van de menselijke wetten en regels, en over de machten van deze wereld. Want Christus heerst over alles en iedereen. In Jezus was Gods kracht volledig aanwezig op aarde. En die kracht, zegt Paulus is nu ook volledig in ons aanwezig omdat we bij Christus horen.

Dat wat moed geeft is dat we geen angst hoeven te hebben, er is een einde gekomen aan ons zondige bestaan en dat is gebeurd toen we gedoopt werden, een teken dat we bij Christus horen. Met Christus begraven en met Hem opgestaan. Vroeger dood, maar nu levend en al onze zonden vergeven. 

De lijst van zonden was lang, de lijst die bedoeld was om ons te veroordelen, is weggedaan. Vernietigd toen Christus stierf aan het kruis. Alle machten zijn overwonnen en verslagen. En dat heeft Jezus ons laten zien aan het kruis. 

Over de auteur
Leave Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: