God is niet jouw vijand
7 april 2020 No Comments Alle blogs, Bemoediging, Evangelie arjanne

“Ik zou het zo graag goed willen doen. Zo graag rein willen leven voor God, zodat ik straks bij Hem zal zijn.”

Het is een zin van iemand die me lief is. Ik begrijp het verlangen en het hart erachter. Iemand verlangt voor God te willen leven en is bang dat zij het fout doet. Het is een gesprekje dat ik probeerde te ontrafelen in mijn hoofd.

Waarom wil iemand goed doen? Misschien speelt er ook een angst mee dat als ze het niet doet dat ze niet bij God komt?

Hoor ik er niet bij als ik iets niet goed doe? Wat denkt deze persoon te verdienen?

Het is geen vreemde uitspraak. Er zit een hele theologie achter. Een beleving. Een diepgeworteld iets. Ik noem het religie. Een religie die probeert iets te verdienen bij God. Een religie die denkt dat God nog steeds een vijand is. De gedachten dat je een schouderklopje kan verdienen bij de Heer. Dat je goedkeuring kan krijgen als je het goede doet. Dat de hemel dan geopend wordt als je rein voor hem staat. Als je je best doet om jezelf te verloochenen, je eigen ‘ik’ te kruisigen. Het is lastig om dit te denken. Want je bent hulpeloos, maar schuldig.

En ik snap het. Lang heb ik zo ook geleefd en gedacht. Soms is dat gevoel er nog. Maar sinds ik inzicht er in heb, is het sterk naar de achtergrond gegaan.

We hoeven niet naar God omhoog te klimmen. We hoeven God ook niet naar beneden te halen. Hij is in ons door Zijn Geest. Hij is niet een vijand. God is met de wereld verzoend en sommige mensen doen soms nog steeds alsof er vijandschap is. Dat God boos is en straft.

Maar juist die vijandschap is weggedaan aan het kruis toen Jezus de lijst met overtredingen heeft gedragen en uitgewist. De scheidingsmuur is weggebroken en we mogen vrijmoedig en vrij tot God gaan die ons heeft vrijgekocht. We zijn geen slaven. We zijn zonen en dochters die het hart van de Vader mogen (leren) kennen. De God die zegt: Je bent vrij! Ga en leef je leven met Mij. We zijn huisgenoten van Hem en geen dienstknechten. Hij is het die óns de voeten wil wassen. Godsdienst klinkt mooi. Maar God dient ons!

We zijn ook geen vijanden. We worden Zijn vrienden genoemd. En waren we wel Zijn vijanden, dan heeft Hij Zijn vijanden lief en bidt Hij voor ons.

We hoeven niks te verdienen en dat kan ook niet. Één overtreding maakt ons afhankelijk van genade. En die genade hebben we gekregen als mensen doordat God de hemel naar de aarde heeft gehaald om Zijn Zoon te geven aan de mensheid als hoop voor de kosmos. Voor de wereld. Voor jou. Voor mij.

Over de auteur

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: