Herfst-verhalen | Anno

ANNO

‘Je kunt straks weer slapen’, fluister ik hem toe. Ik glimlach en besef dat ik de laatste ben die dit doe. Zou het nog tot hem doordringen? Het is ook mijn enigste ontmoeting met Anno. Een paar uur daarvoor heeft hij palliatieve sedatie ontvangen, hij is echter bijgekomen uit zijn slaap. Al wakend sta ik te kijken naar hem en naar de omgeving waar hij ligt.

Op zijn nachtkastje staat een foto. Hijzelf met zijn enige zoon. Er straalt kracht vanaf, levenslust en liefde. De foto is genomen op een recente bruiloft, nog maar kort geleden. Het pak dat hij draagt, draagt hij straks weer. Het is nog bijna nieuw, vertelde zijn vrouw vol kort daarvoor vol emotie met een kaak die rilde.

Met Anno heb ik zelf niet gesproken, maar wat ik oppikte waren zijn laatste woorden: ‘Maak er wat van, jongen!’ Hij zei het tegen zijn zoon toen ze een laatste groet deden.

Van zijn zoon begreep ik wie hij was geweest. Een goede vader. “Ik zal hem eren de rest van zijn leven” en, “ik neem geen afscheid”. 

Wat zou papa nu rondom het sterven gewild hebben? Het is een vraag die speelt rondom dit afscheid.

“Papa, zou gewild hebben dat we goed voor onszelf zorgen, ook nu, om alles gewoon draaiende te houden”. 

De laatste weken waren zwaar geweest. In een korte periode was Anno afgetakeld en de familie is aan het einde van hun kracht.

En nu lag hij daar. Opnieuw in slaap gebracht. Moe gestreden. Maar hij had zich nu overgegeven aan de rust die hij krijgen zou.

Als ik naar huis ga, kijk ik om het hoekje. Op de fiets naar huis denk ik aan deze intieme ontmoeting. Ik denk terug aan de woorden: “Maak er wat van en zorg goed voor jezelf”. 

En ook de woorden van zijn zoon: “Ik neem geen afscheid” echoën na. Ik had liefde geproefd, groot respect voor het leven dat is geleefd maar ook dat nog geleefd moet worden.

0 Replies to “Herfst-verhalen | Anno”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.