Het evangelie volgens mensen is populair
30 augustus 2017 No Comments Alle blogs, Evangelie arjanne

Jezus was niet populair onder de religieuze mensen. De religieuzen begonnen steeds opnieuw een discussie en probeerden Hem in de val te lokken met moeilijke vraagstukken. Van hen moest Jezus Zich bewijzen. Juist aan hen laat Jezus Zich niet kennen. Hij zucht eens diep en zegt: Waarom? Waarom willen zij een teken zien? Het enige teken dat ze zouden krijgen, was het teken van Jona.
De Heere Jezus praat zelfs niet tegen hen in rechtstreekse taal. Hij praat in gelijkenissen. Hij gebruikt alleen maar voorbeelden. Dat was niet zomaar. Hij wilde de geheimen van Gods nieuwe wereld niet zomaar delen. Mensen waren er toch te eigenwijs voor. Ze wilden het niet horen en niet zien. Alleen aan de mensen die echt wilden horen en het wilden begrijpen, voor hen zou de boodschap duidelijk zijn.
Jezus’ boodschap was iets wat de wereld op z’n kop zette. Ook de discipelen begrepen het geregeld niet. Zelfs als Jezus heel duidelijk uitlegde hoe Hij zou lijden, sterven en vervolgens opstond, werd Jezus niet begrepen. Petrus in dit geval gaf Jezus een flinke vermaning: “Jezus, dat mag u beslist niet zeggen!” Maar Jezus werd daarom boos en zei: “Achteruit jij, Satan!” Vervolgens zegt Jezus: Jij denkt aan wat mensen willen, niet aan wat God wil.
Ik denk dat Petrus Jezus nog steeds niet had begrepen. God wil toch geen lijden, geen sterven en opstanding? Maar dat is juist Jezus’ boodschap dat het wel Zijn weg is. Mensen wilden dit niet horen. Vandaag de dag is het niet anders. Vaak genoeg hoor je: God wil geen lijden en geen verdriet. God heeft toch het beste met mij voor? Het klinkt christelijk. Maar dit is niet het Evangelie van Jezus. Het is een evangelie dat mensen ervan willen maken omdat ze denken dat dat het is. Omdat dat is wat de mens wil. Jezus zegt dat, als jij je leven wilt redden, je het voor altijd zult verliezen. Je kunt ook je leven verliezen omdat jij Jezus navolgt, of omdat jij het goede nieuws vertelt. Maar dan zegt Jezus: Juist dan zul jij je leven voor altijd redden. Je kunt wel de hele wereld in bezit krijgen, gezond zijn en op een goede manier leven. Maar wat heb je eraan, als jij je leven verliest? Het eeuwige leven is niet te koop.

Over de auteur

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: