Vraag 12: Je denkt dat er een angst evangelie is? Leg eens uit?

Een evangelie dat mensen bang maakt voor God, is denk ik niet het goede nieuws. Toen Jezus rondliep op deze wereld waren mensen niet bang voor Hem. Juist Hij was toegankelijk voor mensenmassa’s, en stond bekend om Zijn ontferming, liefde en bewogenheid. Hij deelde brood en vis uit aan duizenden mensen. Aan nieuwsgierigen. Vromen. Maar, ook aan mensen die geen hoog aanzien hadden. Juist aan hen. Juist omdat ze gebroken en gepijnigd waren. Juist omdat ze zwak waren, ziek, zondig en al die dingen meer. Er was ruimte bij Jezus voor hen. Hij maakte geen onderscheid. Jezus trok met hen op, at met hen, en was een vriend voor hen. Zijn nabijheid was leven. En daarvoor kwam Hij: Om leven te geven in overvloed. 

Ik vind het lastig om te zien dat er een evangelie is gekomen dat mensen buitensluit, of niet welkom heet. Dat mensen doet twijfelen aan de gulheid en genade van God. Dat mensen in zak en as doet zitten omdat ze niet weten of het ook voor hen is. Dat als ze het eenmaal denken te weten dat ze Hem toebehoren, dat ze op het matje worden geroepen. Waardoor ze gaan twijfelen, verantwoording moeten afleggen. En de toegang tot het avondmaal een grote drempel wordt.

Dat er een evangelie is gekomen dat mensen welkom heet bij de voordeur: Welkom zoals je bent. Maar binnengekomen zijnde laat weten: Je moet veranderen. Of: Deze functie is niet voor zulk soort mensen zoals jij. 

Ik kan ver doorgaan met het benoemen met onzin binnen de kerk. Maar dat is niet mijn doel. Ik wil graag opbouwende woorden spreken. Bemoedigend zijn. Het gaat me echter aan het hart als we voorbij gaan aan het hart van het evangelie van Jezus Christus. Het koninkrijk is dichtbij gekomen! Het is Christus in ons. Verlichtend ieder mens die in de wereld is gekomen. Niet een verborgen Christus. Niet een strenge rechter die ons straft naar onze tekortkomingen. Het is Jezus, de hoop voor de volken. Sommige mensen zeggen: de kerk is de hoop voor de wereld. Om eerlijk te zijn: Ik kan het niet meer zeggen. Om duidelijk te zijn, ik ben juist het diepst gekwetst door de kerk, afgewezen om wie ik ben, afgestraft, bang gemaakt. Al van te voren, op aarde naar de hel gestuurd. In Zijn Naam notabene.

En weet je wat het met mij deed? Het deed me twijfelen aan de goedheid van God. Omdat ik dacht: Oh, zo zijn Zijn dienaren dus. Ik projecteerde het beeld van christenen op God. Maar nu draai ik het om. Eerst God zien, eerst Jezus zien. Zie ik liefde? Dan pas zie ik God in de mens. 

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: