Jezus heeft oog voor jou
13 november 2018 2 Comments Alle blogs, Evangelie, Lessen uit het Nieuwe Testament arjanne

Jezus had de mensen op het oog. Daarom vertelt hij over voorbeelden. Bijvoorbeeld: opdat mensen de moed niet zouden verliezen en altijd zouden bidden, vertelde hij een verhaal over de onrechtvaardige rechter met als slotboodschap dat God recht zal doen aan Zijn uitverkorenen die dag en nacht tot Hem roepen – al laat Hij ze soms lang wachten. Hij had ook de mensen op het oog, hen die van zichzelf overtuigd waren dat ze beter waren dan anderen en daarbij anderen minder achtten dan zichzelf. 

Er kwam namelijk een geestelijk leider in de tempel. Daar waar God aanbeden werd. De dienst aan God begon daar. Deze geestelijke man zei niets. Hij dacht en bad bij zichzelf. Het was zo dat hij in de bezigheden van zijn vrome werk en in zijn leven mensen ontmoette. Mensen die het er minder vanaf brachten dan hij. Hij kende dieven, zondige mensen, overspelers en ook een belastingambtenaar. Hij deed het beter, zo dacht hij. Datgene wat God verbood, dat deed hij niet. De geestelijk leider bad en liet daarbij ook geregeld zijn eten staan – tweemaal per week. Hij deed eigenlijk hetgeen God van hem verlangde, zo dacht hij; zodoende gaf hij ook zijn tienden van alles wat hij bezat. Daar was hij blij mee. En hij dankte God dat hij het er goed vanaf bracht. Hij deed toch wat God hem vroeg? Praktisch gezien, deed hij inderdaad wat God van hem vroeg. Echter was er ook een man die op afstand bleef staan. Hij was schuchter en wilde zijn ogen niet op de hemel richten. Hij wist wellicht: ik ben de hel waardig. Ik heb het verprutst in mijn leven en niet geleefd zoals God dat wilde. Hij uitte zich. Deze man sloeg op zijn borst en zei: O God, wees mij, de zondaar, genadig.

Jezus heeft een boodschap voor beide mannen. De eerste man – de geestelijk leider – ging niet gerechtvaardigd heen. Maar de laatste man – van de laagste weg – ontving rechtvaardiging. Hij werd bevrijd van zijn schuld. Genade. Niet verdiend, wel gekregen.

En dat geeft een boodschap aan ons. Want God zal iedereen die zichzelf geweldig vindt, onbelangrijk maken. En juist mensen die zichzelf niets waard vinden, die zal God belangrijk maken. Wat hebben wij een liefhebbende God, geopenbaard in Jezus Christus. Ook mijn Redder en Zaligmaker.

Over de auteur
Leave Comment
 1. 1

  Nelly van der Bas

  De Zoon des mensen is gekomen, om te zoeken en zalig te maken, wat verloren was. Dat is zo rijk!

  Beantwoorden
 2. 1

  G.S.

  13 November, mijn verjaardag.

  Beantwoorden

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: