Laat het maar een mysterie zijn
22 juni 2019 4 Comments Alle blogs arjanne

Waar was God? Waarom laat God dit toe? Kon God niet ingrijpen? Waarom heeft U hier niks aan gedaan? Waarom?

Misschien ken je deze soortgelijke vragen. Het kan een vraag zijn die diep gaat, misschien wel, omdat je in het verleden met heel heftige situaties hebt gedeald. Je geschiedenis is een schaduw. Verleden tijd, maar zo donker, en je draagt het altijd met je mee. 

Ikzelf heb altijd antwoorden op lijdensvragen gewild. Dat leek mij rust te geven. Toch bleef er altijd een sluier van raadsels omheen. En soms dacht ik nadien: in feite zijn het goedkope antwoorden en is het soms gewoon niet realistisch.

De bovenstaande vragen kriebelen ook. Ik heb ze gedacht. Toch heb ik moeite gekregen met de vragen. In mijn geval zat er een soort van boosheid en argwaan richting God achter, met het idee dat God de oorzaak was van hetgeen er gebeurde en dat God op z’n minst situaties kon voorkomen. Het allerliefste, het lijden zo ver mogelijk weghouden. De moeite waar we mee te maken krijgen, het lijden dat ons overkomt, daarover denk ik nu: Laat het maar een mysterie zijn. Hoe het allemaal zit, ik heb geen idee. Een ding weet ik en dat is hoe dan ook: God is goed en Hem wil ik volgen. 

Al zou er géén Goddelijke bedoeling met lijden zijn en is het misschien wel zinloos. Ik weet wel dat Hij het kan omturnen in iets waarvan ik achteraf zeg: Dat was toch goed voor mij, omdat ik dingen heb geleerd. Ik heb God gezien in Wie Hij voor mij was, Wie Hij voor mij wilde zijn in dit proces. Door dit alles heen ben ik gevormd, omdat ik geloof dat je in moeilijke situaties een keuze hebt hoe je met de lastigheden omgaat. 

De vragen van het waarom? De argwaan en de boosheid die er kan zijn. Het mag bestaan. We mogen dit uiten naar elkaar, maar zeker ook naar God. God valt niet van Zijn troon af, als wij eerlijk zijn in hoe we ons voelen en als we het niet begrijpen. 

Hoe God werkzaam is in deze wereld? Ik houd steeds vaker mijn mond. God is daar, daar waar wij zijn. Maar hoe Hij regeert, hoe Zijn ingrijpen is in deze wereld … wanneer wel en wanneer niet? Ik zwijg en probeer Hem dwars door alles heen te vertrouwen. Dat is niet makkelijk. Soms is het een klein vlammetje. Soms wat groter. Maar wat ik wel weet is dat Hij wel is Die Hij zal zijn. Hij is te vertrouwen.

Al is ons vertrouwen zwak, kunnen wij ons niet (meer) aan Hem vasthouden, Hij is Wie Hij zegt dat Hij is: Hij heeft het in handen en Hij houdt ons vast.

Over de auteur
Leave Comment
 1. 1

  G.S.

  ⚓️ Verankerd in Hem, net als Job kom je op een gegeven moment op een punt dat je geen vragen meer hebt.

  Beantwoorden
  1. 1

   arjanne

   Nu heb ik geen vragen meer, maar ik heb U leren kennen zoals U bent. Dat spreekt me ook zo aan in dat verhaal <3

   Doeg. Tot spreeks

   Beantwoorden
 2. 1

  Anne Stekhoven

  Mooi verwoord hoe je de vragen naar het waarom hebt leren loslaten en er vertrouwen voor in de plaats kwam. Ik herken dat proces ook in mijn leven. Ben er zeer dankbaar voor. De vragen kunnen je zo moe maken.

  Beantwoorden
  1. 1

   arjanne

   Hallo Anne, Ja, geeft inderdaad rust en steeds een beetje meer vertrouwen. Ook helpt het om niet mijn mensbeeld op God te projecteren 🙂 Ik ben blij voor je dat je dit ook zo hebt ervaren/geleerd. Mooie ontwikkeling.

   Beantwoorden

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: