Leven met een vraagteken
28 juli 2019 4 Comments Alle blogs, Overige arjanne

Geloof in God vraagt om volharding, om volhouden, om doorzetten. Geloven is niet perse gemakkelijk. Geloof is op iets en iemand je vertrouwen stellen, maar het is nog niet zichtbaar. 

Ik heb bemerkt dat ik mijzelf veel kan wijsmaken, dat gedachten en gevoelens niet betrouwbaar kunnen zijn, dat ik het mis kan hebben. En sinds ik dat weet, is geloven nog moeilijker dan voorheen. Daar waar het eerst vanzelfsprekend was, is nu al bijna twee jaar het geloof een doorzetten geworden. 

Niet de wind in de zeilen. Maar een roeien en doorzetten, omdat ik geen schipbreuk wil lijden. 

De reden waarom ik dit vertel is, omdat ik me eenzaam voel in dit soort doorzetten en ik geen idee heb of anderen hier (ook) mee worstelen. Of het normaal is. 

Ik teer op ervaringen uit het verleden en weet hoe God mij tot steun is geweest. Hoe Hij mijn houvast is geweest. Hoe Hij daar was in de zwartste, donkerste momenten.

Ik leef op mijn verstand. God moet er zijn. Begraaf een plakje tomaat en binnen een week heb je een plantje. Gewoon zomaar. Mensen kunnen het zelf niet creëren. Maar in de natuur gebeurt het. Daar moet toch iemand achter zitten? 

Soms is geloven ook pittig, omdat medegelovigen die Jezus kennen zo harteloos kunnen zijn. En dan is het zo dat ik mijn mensbeeld op God projecteer. En toch wil ik blijven geloven dat God de geheel andere is. De liefde in wie geen spoor van kwaad is, geen stukje donkerheid. De liefde die geen eigenbelang kent en Zichzelf gegeven heeft.

Afgelopen week vroeg ik mij af: Zou God (nog steeds) van mij houden? Ik dacht aan Zijn bewijs. Het bewijs van Zijn liefde dat Hij Zijn Zoon gegeven heeft als teken voor de wereld. Voor jou en mij. Maar is het genoeg? Voldoende om vol te houden? Tegen wat anderen zeggen over hoe God naar mij kijkt en gaat (af)handelen? 

Dit is een persoonlijke blog. Ik hoop dat je meeleest. Wat ik hoop is dat, als je dit leest,  je begrijpt wat ik wil zeggen, namelijk een aantal kerngedachten: 

Lieve medegelovige:

 • Jouw gedrag wordt in verband gebracht met hoe God is. Wees voorzichtig met wat je zegt. Weet wat je uitstraalt. Let op hoe je bent. Weerspiegelt jouw leven Gods karakter? Zijn aard van liefde?
 • Geloven in God, het lezen van de Bijbel is niet (perse) gemakkelijk en niet gemakkelijk te begrijpen. Wees zorgvuldig in conclusies. Je kunt het mis hebben.
 • Mag er ruimte zijn om te leven met een vraagteken?
Over de auteur
Leave Comment
 1. 1

  Hendrik

  Geloven is inderdaad vaak volhouden. Dat leert de Bijbel ons ook. Je geeft ons enkele waardevolle overwegingen mee in deze blog. Dankje en ik wens je Gods liefdevolle nabijheid toe.

  Beantwoorden
  1. 1

   arjanne

   Bedankt Hendrik voor je berichtje. Doet me goed van je te horen.
   Voor jou ook Gods zegen.

   Beantwoorden
 2. 1

  Bert Loonstra

  Arjanne, wat goed van je dat je doorzet! Geloven is vaak volharden, ook al komt je gevoel er even niet in mee. Wees hiervan overtuigd: “Resultaten uit het verleden bieden genoeg garantie voor de toekomst!”

  Beantwoorden
  1. 1

   arjanne

   Beste Bert, bedankt voor je bericht. Uit reacties blijkt dat veel mensen hier mee te maken hebben. Maar ook dat het vaak zo is dat dit bij geloven hoort.
   Bedoel je met je laatste uitspraak, dat je kan teren op ervaringen uit het verleden?
   Hoe bedoel je het wat je zegt?

   Groetjes Arjanne

   Beantwoorden

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: