Omdat Hij het heeft gedaan
9 april 2020 2 Comments Alle blogs, Evangelie, Gebedsleven, Genade Boodschap arjanne

Soms bemerk ik in mijn gebed dat ik op de automatische piloot bid. Standaard zijn er een aantal dingen die ik aan God vraag of die ik vertel of van mijzelf verwacht. Vanmorgen dacht ik daar wat dieper over na.

Ik splits ze op, zodat ik het gestructureerd kan verwoorden.

 • Overgave
 • Wilt U bij mij zijn?
 • Wilt U bij mensen zijn die het moeilijk hebben?
 • Doe ik wel genoeg?
 • Stille tijd
 • Verloochening van ‘ik’

 • Overgave

“Heer, hier ben ik. Ik geef me over aan u en weid mijzelf toe aan U”.

Het is een verlangen om dit te doen. Om uit te spreken dat ik afhankelijk ben van de Heere. Toch bedacht ik me vandaag: Ik bén al van God. Dit te bidden is niet kwalijk, maar wat geef ik eigenlijk over? Ik bén het eigendom van God. Wat denk ik eigenlijk zelf te hebben? Kan ik niet gewoon leven in het besef, dat het goed is. Dat ik in Zijn handen ben en dat Hij zorg voor mij draagt? 

 • Wilt U bij mij zijn?

“Heer, wilt U heel dicht bij mij zijn. Ik heb U nodig”.

De laatste tijd bid ik dit wat minder. Ik snap wat ik bedoel. Maar toch …

Ik hoef God niet te zoeken. Niet ver weg, of in de boeken. Hij is in mijn hart. Dat is in mij. Dichterbij kan niet.

Jezus beloofde altijd bij ons te zijn. En toen Hij dat zei, meende Hij dat. Tegenwoordig vraag ik meer: Heer, mag ik bewust zijn van Uw aanwezigheid?

 • Wilt U bij mensen zijn die het moeilijk hebben?

“Heer, ik bid U, wilt U alstublieft zijn bij m’n (… vriend, vriendin, vader of moeder)”

Dit is ook iets waar ik mee ben gestopt om dat te vragen. Ik ben tot het besef gekomen, dat God geen voorkeuren heeft voor personen. Hij is niet dichter bij mij als bij jou. En niet dichter bij jou als bij mij.

Hij is net zo dicht bij mij als bij jou. En in dit vertrouwen mogen we ook leven. Natuurlijk mag je bidden voor de ander. De namen noemen bij God. Hem vragen. Én, we mogen tegelijk ook vertrouwen.

 • Doe ik wel genoeg?

“Heer, ik bemerk dat ik twijfel of ik wel genoeg voor U doe, genoeg investeer in de relatie met U”

Dit is een gevoelig gebed, voortkomend uit dat ik het idee heb te moeten werken voor God. Voor God te moeten lopen. Maar ik mag wandelen. Eenvoudig mijn weg gaan met God in nederigheid. Niet in minderwaardigheid(!) maar gewoon weten: Ik ben afhankelijk van God. Daar hoef ik niks voor te doen, dat is gewoon zo.

 • Stille tijd

Ik kan me afvragen of ik wel genoeg tijd investeer in de relatie met God door te bidden en Bijbel te lezen.

Het is geen verkeerd iets. Ik denk dat het goed is om te leven in verbinding.

Maar als je tot de ontdekking komt dat alle tijd, stille tijd is. Dat je leven ‘tijd is met God”, dat heel je leven een wandeling is met God, waarin je niet altijd wat hoeft te zeggen, geeft dat ontspanning. 

Soms is het gewoon eenvoudig; genieten van een zonsondergang.

 • Verloochening van ‘ik’.

Er zijn veel mensen die oproepen tot het sterven aan jezelf. Je eigen ‘ik’ dagelijks kruisigen. Dat kruis op je nemen en Hem navolgen.

Ik denk dat we de woorden van Paulus hard nodig hebben om te horen. ‘Ik’ ben alreeds gekruisigd. Ik leef niet meer. Maar Christus leeft nu al in mij”.

Dat is gebeurd aan het kruis toen Jezus stierf, en dat is gebeurd tot Jezus opstond uit de dood en wij met Hem.

We zijn vrije mensen. Vrijgekocht. Alles is geoorloofd, maar niet alles is nuttig. Een normaal mens gaat niet in eens uit zijn plaat als hij of zij dit beseft. Het begrijpen, maakt dat je mag rusten en stopt met al je gezwoeg voor God.

Omdat Hij het heeft gedaan.

We zijn van Hem.

Hij is met mij.

Hij is met de ander.

Hij heeft het gedaan.

Mijn tijd is van Hem.

En niet meer ik leef, maar Christus in mij.

Over de auteur
Leave Comment
 1. 1

  Anne Stekhoven

  Mooi Arjanne. Dit geeft rust. Heb je wel eens vanuit een Bijbeltekst gebeden? Sommige teksten lenen zich tot een persoonlijke vertaalslag en gebed.

  Beantwoorden
 2. 1

  Rinske

  Mooie overdenking Arjanne. Ik geloof dat je volkomen gelijk hebt om het op deze ‘nieuwe’ manier te doen. het is volbracht.

  Beantwoorden

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: