Ik ben vertrouwt met emotionele pijn. Dat maakt ook dat mijn interesse groot is voor dit aspect van leven.

Inmiddels lijkt het dat ik die vertrouwdheid begin los te laten en moet leren leven met voorspoed. Dat is dan moeilijker dan je denkt. Ik ben er van overtuigd dat het te leren is. Dat je ‘leven’ mag leren. 

Stel je eens voor, dat je een leven had met alleen maar gelukkige momenten. Soms verlangen we daarna, daar streven we naar. Zou het zo moeten zijn?

Dat is een vraag. Ik denk, nu we pijn kennen in ons leven, dat we extra voelen wat blijdschap is. En omdat we blijdschap kennen, dat we voelen wat pijn is, als ons geluk in elkaar stort. Het maakt het leven afwisselend, boeiend en een leerschool.

Tegenslag kan ons namelijk doen groeien in kracht. Sowieso vormt het ons leven, in een bijzondere manier. Ik ben er heilig van overtuigd, dat de vorming van karakter meer waard is dan pijn. Je hoort soms mensen zeggen: word je bitter of beter? Nadat hij of zij met pijn te maken heeft gehad. Ik geloof dat als je leert van de pijn – die tegelijk ook richting wijst – je beter wordt. Als iets lichamelijk zeer doet, verzorg je het lichaamsdeel waar de zorg voor nodig is. Pijn is een sein. Roept je lichaam niet om aandacht, dan gaat het vanzelf. Pas wanneer iets zorg nodig heeft, komt het in je aandacht. Zo ook met onze emotionele pijn. Je kunt jezelf afstraffen of er geen aandacht aan schenken, maar je kunt ook voor jezelf zorgen op een liefdevolle manier en de aandacht richten op het stuk zorg wat behoeft. Dat wat in een menselijk leven om aandacht vraagt, roept om zorg. 

Ik moest in dit kader eventjes denken aan Jezus. Dit toen ik een lied hoorde. Alhoewel hij aan het kruis genageld werd en vertrouwt was geweest met ziekte en lijden, heeft Hij door zijn dood voor velen heling gebracht. Omdat Hij ging in overgave, bracht dat aan ons hoop. Zo zie je dat hoe verschrikkelijk iets kan wezen toch voor iets moois kan zorgen. 

God beloofd de mens groei wanneer je een leven leidt in liefde, naar Hem toe. Dán werkt álles mee ten goede. Hoe dan? In de vorming van je karakter, zodat je op Jezus gaat lijken. Het hoogste doel in een mensen leven. Een nieuwe mens. Gemaakt om goed te doen, lief te hebben, in oprechtheid te wandelen en in ootmoed de weg te gaan met God.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: