Vind je het moeilijk om te doen wat God wil?
5 december 2018 2 Comments Alle blogs, Evangelie, Geestelijk welzijn arjanne

Vind je het moeilijk om te doen wat God wil? Het was Jezus die deze vraag stelde aan de mensen die opgegroeid waren in het religieuze en Joodse systeem van Israël. 

Te moeilijk en een te zware eis, zo kun je het geloof en alles wat erbij komt kijken, ervaren. Jezus volgen gaat dan niet gepaard met zoveel blijdschap, maar misschien met wat meer angst en krampachtigheid. Leven met bangheid voor God, in plaats van: zeker weten een kind van Hem te zijn, spelend voor het aangezicht van de Vader.

Onlangs wist ik het niet meer. Hoe moest ik Jezus nou volgen? Hoe moest ik nu de juiste weg kiezen? Hoe houd ik het geloof vol?

Omtrent die drie vragen kreeg ik drie antwoorden in gedachten.

Hoe mag ik Jezus volgen? Als ik Hem maar volg, is het goed. Dat gaat struikelend, toch vol toewijding. Het volgen van Hem betekent niet ‘andere christenen volgen’. Het is Hem Zelf als Leidsman zien en erkennen.

Hoe kan ik nu de juiste weg kiezen? Jezus is De Weg om te gaan. Als ik Hem blijf volgen, blijf ik op Zijn weg wandelen. 

En hoe kan ik het geloof volhouden? Als ik maar naar Jezus toe ga. Hij is het middelpunt van geloof. Niet zien naar mijzelf, maar mijn focus richten op Hem. Kijkend naar hoe Hij Zijn leven leidde in verbondenheid met en in dankbaarheid naar Zijn Vader.

Ik zag in mijzelf de laatste tijd een religieus persoon. Het volgen van Jezus lijkt soms te zwaar. De toewijding aan Hem lijkt soms op krampachtigheid. Misschien ken je het ook wel: de angst om het fout te doen. Je te richten op wat fout is gegaan. Een focus op doen en verdienen. Maar dat geeft ons zoveel ballast. Jezus zegt (vrij vertaald:) juist als je het zwaar hebt in het volgen van God, kom dan bij Mij. Ik ga je rust geven. Doe maar wat Ik zeg en leer het van Mij. Je gaat rust vinden als je vriendelijk bent en je jezelf niet het belangrijkste vindt. Wat Ik van je vraag, is eenvoudig. Wat Ik van je eis, is niet zwaar.

Misschien mag ik het vandaag zo zeggen en vragen: Als het volgen van Jezus een zacht juk is en de last licht, en in ons leven ervaren we het volgen van Jezus als zwaar en moeilijk, volgen we Jezus dan zoals Hij bedoeld heeft? Hebben we onszelf misschien lasten opgelegd – in de naam van God en door ideeën van onszelf?

Voor vandaag: onthoud deze drie dingen:

Weet je de weg niet meer? Volg De Weg! Weet je de waarheid niet meer? Volg De Waarheid! Glipt je geloofsleven uit je weg? Volg Het Leven!

Want dit is Hij, Jezus: De Weg, De Waarheid en Het Leven. 

Over de auteur
Leave Comment
 1. 1

  Anne Stekhoven

  Mooi Arjanne!

  Beantwoorden
 2. 1

  G.S.

  Dit stukje raakt m’n hart, heel mooi, zo is ‘t

  Groetjes Gon?

  Beantwoorden

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: