Vraag 10: Denk je dan dat er al-verzoening is?

Hij is een vriend van zondaren. Dat was het verwijt van religieuzen dat Hij kreeg toen Hij hier op aarde rondliep. Het was iets waarover men oordeelde. En Hij zelf? Hij riep op om vijanden lief te hebben. Om het goede voor hen te zoeken. Ongeacht wie het ook zou zijn. Zoals de regen valt op de aarde over goede en slechte mensen. Zoals de schaduw beschutting biedt voor vriend en vijand. Als de zon die schijnt zonder onderscheid te maken voor wie dan ook. Zo is Hij voor de mensheid. Als een verfrissende regen. Als een verkoelende schaduw. Als een warme zon. 

Soms als ik in gesprek ben met mensen, stellen mensen mij de vraag. Geloof je dan dat er al verzoening is? Dan ga ik nadenken. Wat maakt dat mensen die vraag belangrijk vinden? Zou het onterecht zijn? Zou het niet eerlijk zijn?

Ik weet het antwoord niet. Dusdanig heb ik het niet onderzocht om daar uitspraak over te doen. Wel weet ik dat het niet aan God ligt wanneer mensen niet bij Hem terecht komen. Vroeg of laat worden we geroepen tot het feestmaal. God nodigt uit om te komen. En wanneer mensen niet komen, gaat hij naar de wegen en de straten en nodigt daar goede en slechte mensen uit. Allemaal zijn ze welkom. En als Hij op de markt staat en mensen nodigt om te werken in de wijngaard, krijgt iedereen hetzelfde loon. Al lang en trouw werkzaam, misschien al jaren of nog maar een uurtje. Hij maakt geen onderscheid. Heel concreet zien we dat bij de moordenaar aan het kruis. Hij die vroeg aan Jezus, denk aan mij. En Jezus zei: Je zult nu al met mij in het paradijs zijn.

Het zou mij niks verbazen als Gods genade groter is dan onze genade. Dat weet ik wel zeker. Waar onze halt ligt, daar reikt Gods genade verder. Misschien stopt onze genade wel, mogelijk is het onze eigen grens die bereikt is, maar dat hoeven we niet te projecteren op de geheel andere God.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: