Vraag 11: Maar de hel dan?

Ik vraag me af hoe relevant het is om deze vraag te stellen; of de hel nu wel of niet bestaat? Waarom zouden we dat willen weten? Ik weet dat het wel wat kan doen als je denkt dat de hel bestaat. Voor sommigen is het een reden om de toevlucht tot Jezus te nemen. Ik zelf vindt dat een motivatie uit angst. Natuurlijk ben je dan ook welkom bij Jezus, want dat ben je altijd. Maar ik probeer aan te geven dat ik het een bijzondere reden vindt, omdat het mijn inziens gaat over liefde en het kennen van Jezus, ongeacht of er nu wel of niet een hel zou zijn.

Zou het zonder hel ook nodig voor je zijn om naar Jezus te gaan?

Misschien is het tijd om kleur te bekennen. Ik weet niet of er een hel is zoals wij denken dat die er is. Waar we bij de duivel zijn, en voor een eeuwigheid gepijnigd zullen worden als we niet geloven in Jezus Christus. 

Wat ik zie is dat de Statenvertalers en de Herziene statenvertalers ons informatie geven die niet perse kloppend is.  Hoe kom ik daar op? Waarom denk ik dat?

Ik hoop dat je nieuwsgierig wordt en het zelf gaat toetsen wat ik zeg. Wat ik zelf zie is dat de SV en de HSV, (bijna) altijd voor het woord ‘hel’ kiezen, ook als er in de grondtekst een ander woord staat. Er worden namelijk in de grondtekst 4 verschillende woorden gebruikt. Namelijk: ‘Sheol, Gehenna, Hades, Tartarus’

Wat handig is om te weten is dat het Nieuwe Testament een ander woord (Hades) gebruikt voor ‘de hel’ als het Oude Testament. Komt het toch overeen, dan komt dit overeen met het woord Sheol (OT). Dat weet ik doordat sommige teksten in het Nieuwe Testament ook in het Oude Testament voorkomen.

Wat je moet weten is dat Tartarus maar 1 keer voortkomt. Dit in een context van gevallen engelen. Dit gaat dus niet over de mens.

De statenvertaling gebruikt ten alle tijde het woord ‘hel’.

De grondtekst in het Oude Testament gebruikt altijd het woord Sheol. Wat vertaald wordt, met eenvoudig: dodenrijk.

Informatie kan je op wikipedia opzoeken over de plek “Gehenna’. Ook over de andere namen is meer informatie te vinden op het internet.

En de grote troost: The Living (one). I was dead, and behold, (now) I am alive forever (and) ever! And I hold the keys of Death and of Hades.

Ik geef nu geen eindconclusie, misschien later als ik verder ben in mijn onderzoek. Maar voor nu, heb je zelf – als je dit wilt onderzoeken – een aantal handvaten.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: