Vraag 14: Als mensen de bijbel citeren. Hecht jij daar dan waarde aan?

“Ja, maar wat je hoorde; het is wel de waarheid”. Dat is een voorbeeld van de stemmen die ik in mijn hoofd hoor. “De Bijbel zegt het zelf”. En dan denk ik: Ja, wat je zegt kan prima in de bijbel staan. Maar dat citeren betekend niet perse dat je gelijk hebt. De duivel citeerde ook uit de bijbel. Wat er stond, stond er. En toch had hij ongelijk.

En nu de vraag beantwoorden … Ik hecht zeker aan woorden uit de bijbel. Maar ik hecht er niet altijd waarde aan als ze geciteerd worden. Het ligt er aan wie het zegt, en hoe het gezegd wordt. Wanneer ik liefde proef, voel, erken, dan ben ik geneigd het veel serieuzer te nemen. Ik ben minder geneigd woorden serieus te nemen als ik voel dat iemand uit is om mij flink de waarheid te vertellen. Of voel dat er een discussie uit voortkomt. 

Ik denk dat de liefde en het woord hand in hand gaan. Proef ik liefde (niet alleen in woorden), dan neem ik het in mijn overwegingen mee en anders minder. Ik denk er over na, maar laat het meestal niet de richting van mijn leven bepalen. 

Wanneer mensen citeren, is het vaak een losse tekst. Vroeger was ik daar meer gevoelig voor. Maar vandaag de dag, denk ik: Ik wil het eerst zelf lezen. De context lezen. Kruipen in de huid van die cultuur. En dan kijk ik wel verder.

Met de bijbel in de hand is veel goedgepraat en ook veel afgewezen wat in mijn ogen wel slecht of goed is. 

“Maar het gaat niet om jouw inzicht”. Met zulke reacties kun je eindeloos doorgaan, is mijn reactie daarop. De manier waarop en wanneer de mensen de bijbel citeren, is ook gebaseerd op een eigen inzicht. 

Wat mij betreft: Laten we wat bescheidener zijn in het lukraak citeren en het denken dat we met een tekst de waarheid in handen hebben. Hoe meer je leest, hoe meer je zoekt, hoe meer je vindt. Niet altijd is de aanleiding duidelijk waarover er geschreven werd. Soms was iets tijdsgebonden. We kunnen een eeuwenoud boek niet 100 % projecteren op de tijd van nu. Wees voorzichtig. Wees bescheiden. 

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: