Vraag 13: Interpretaties … Wie ben jij om te denken dat je het bij het rechte eind hebt?

Dat is nu precies wat ik niet denk. Dat ik het bij het rechte eind heb. Ik erken mijn feilbaarheid, mijn tekort. Het is mijn bril waarmee ik de Bijbel lees. Ik kan het mis hebben en daar ben ik erg bewust van. En dat zouden meer mensen mogen erkennen. 

Zoveel hoofden, zoveel meningen. Ik vind het arrogant om te denken dat ik onfeilbaar ben. Want ik weet hoezeer ik me vergissen kan. Dit door ervaringen uit het verleden. Ik bedrieg me geregeld, vergis en misleid me met mijn gevoel. Wat ik wel doe, is vertrouwen op Jezus. Wat ik doe is God liefhebben met mijn hart en kracht en verstand. En dat is wat Hij vraagt.

Wat ik denk is voor mij belangrijk, omdat ik door proces ga die nooit zal stoppen. Niet voor niks denk ik wat ik denk, maar ik weet dat er altijd ontwikkeling kan zijn. Dat er nieuwe zaken zijn waar ik achter kan komen. Dat het ene argument het andere niet uitsluit. Dat er meer over bepaalde dingen te zeggen valt dan alleen ‘het staat er’. De context is belangrijk en die context ken ik niet uit ervaring. De cultuur ook niet. 

Ik denk dat we voorzichtig moeten zijn om de waarheid te claimen. We hebben vermoedens, van wat het zijn kan. En los van of wij het erkennen of voelen, de waarheid is altijd waarheid. En voor mij is de waarheid niet zozeer woorden. Maar de waarheid voor mij is de persoon: Jezus. Die zelf zegt: Ik ben de weg, de waarheid en het leven. 

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: