Vraag 3: Mag dan alles? Hoe zie jij dat voor je?

Sommigen zullen zeggen: Maar dan wordt je toch losbandig? Mag je dan zomaar alles? Ik denk inderdaad dat alles mag, maar het is allemaal niet nuttig om te doen. Als je denkt dat je de wet nodig hebt om niet losbandig te zijn, dan is het inderdaad goed dat er wetten zijn. Maar mijn mening is, dat als je alles mag, dat je verantwoordelijkheid neemt voor wat je doet. Ik denk dat veel te maken heeft met een hartgesteldheid. Zou de wet er echt voor zorgen dat mensen minder zondigen? Wat ik probeer te zeggen is. De wet kan voor sommige mensen een rem zijn, maar het gaat om je hart. Wanneer je hart nieuw is gemaakt en de heilige Geest in je woont, zou je vanuit die nieuwheid al van kwaad willen willen wijken. En voel je aan de vrede in je hart wanneer je tekort schiet. 

Het evangelie van Jezus is geen evangelie waarin niets meer mag. Dat is wel wat sommigen ons doen geloven. En ook een beeld wat velen doen uitstralen naar de wereld om ons heen. Waar deze anderen vervolgens niet jaloers op worden. Wat dat betreft een ‘nee’ evangelie, zou maken dat we opnieuw in slavernij zijn terecht gekomen. Juist daarin, waaruit wij verlost zijn geworden. Het maakt krampachtig en doet ons misschien toch wel stiekem leunen op eigen werken die nooit voldoende zullen zijn.

In het oude testament is er een tijd geweest dat er geen rechters waren en iedereen deed wat goed was in eigen ogen. Altijd heb ik dit verhaal gelezen als iets dat veroordeelde. Maar mogelijk was het een profetisch iets. Dat aan ieder de verantwoordelijkheid werd gegeven om eigen afwegingen te maken. Waarin een ieder dat deed, waarin hij in zijn eigen hart van overtuigd was dat het goed was.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: