Vraag 5: Maar geloof zonder werken is toch dood?

Wanneer je tot geloof in God komt, ben je tot een overtuiging gekomen. Mogelijk dat je het zelf niet redt, dat je je tekort voelt.  En beseft dat je de Ander nodig hebt. Of je bent onder de indruk gekomen van de goedheid van God. Hoe het ook zij, je bent in Iemand gaan geloven die het voor jou heeft gedaan en doet. 

Geloof in God en vertrouwen op Hem is het allerbelangrijkste. Niet alleen voor dit leven, maar ook voor het leven hierna. 

In mijn hoofd hoor ik de denk stemmen. Stemmen uit mijn jeugd. “Alleen geloof is niet genoeg”. “Je moet ook doen wat God van je vraagt”. “Geloof zonder werken is dood”.

Dit herinner ik mij ook van de apostel Jakobus. Hij zegt het zelfde. 

Toch triggert die stem mij. Van waaruit wordt die vraag vandaag de dag gesteld? Bang voor wetteloosheid? Bang voor teveel vrijheid? 

Het lijkt mij logisch dat geloof zonder werken dood is. Het zou raar zijn als je ergens in gelooft, maar er vervolgens niet naar handelt. Alsof je iets beloofd, maar het vervolgens niet doet. Alsof je iets vol overtuiging koopt, maar er niet meer naar om kijkt als je het eenmaal hebt.

Geloven is een overtuiging. En niet naar je overtuiging handelen, daarmee doe je ook jezelf te kort. Je zondigt hierin tegen jezelf. En heb je andere overtuigingen, bijvoorbeeld richting God of de ander? Dan doe je God en de ander tekort wanneer je daar niet naar handelt. 

Ook hierin telt. Je hebt de Liefde leren kennen in drie dimensies. Dat wat kwaad doet is geen liefde. Dat wat egoïstisch is, is geen liefde. Dat wat de ander voortrekt en de ander persoon tekort doet is geen liefde. 

Dat is iets om bij God te brengen en Hem vragen of Hij je wil vormen. 

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: