Vraag 8: Hoe ziet vertrouwen op God er voor jou uit?

De wereld die verloren lag had God lief. Zoveel dat God Zijn Zoon heeft gegeven voor ons. 

Alleen dit feit al maakt dat we kunnen zien dat we met een betrokken God van doen hebben. 

We kunnen van deze God op aan. Hoe ziet dat er uit? Vol vertrouwen kunnen we ons aan Hem overgeven. 

Voor sommige mensen is dat vertrouwen soms lastig. Want als God kan hij mogelijkerwijs ingrijpen. In veel situaties gebeurd dat niet. God lijkt veel toe te staan, daar waar wij mogelijk zouden ingrijpen als we het zagen. Dit kan een worsteling zijn. Is Hij dan (niet) almachtig? Waarom grijpt hij niet in als Hij het wel kan? Maakt dit Hem niet tot een on betrokken God? 

Ergens bij zulke vragen gaan we de mist in. Ik weet niet precies waar. Misschien is God niet almachtig? Misschien zou Hij niet kunnen ingrijpen? Maar als we Hem verwijten gaan maken, door misschien wel een verkeerde theologie, gaan we voorbij aan het feit dat Jezus naar ons toe kwam en belande aan het kruis. Als een kwetsbare God. Als een God die Zich laat kruisigen. Is dat niet groots? Is dat niet nederig. 

Dwars door alle vragen heen, weet ik dat dat mijn God is. Dan weet ik dat ik op Hem bouwen kan. Juist in de nacht. Juist in de stilte. Want in die nacht, want in die stilte … Werd Zijn grootste werk volbracht. Voor jou en voor mij.

Zou Hij dan nu niet zorgen? Zou Hij dan niet waarmaken wat Hij beloofd heeft? Een leugen van Zijn kant en Hij is geen God meer. Maar het komt niet eens in Hem op. Dus als ik op Hem bouw, dan weet ik dat Hij het meende toen Hij zei dat Hij met ons zou zijn. Dan weet ik, dat Hij beloften waarmaakt. Dat Hij onder ons woont. Maar mogelijk herkennen we Hem niet altijd. Misschien omdat Hij zo gewoon is? Te groot om te kunnen zien? Te klein om op te merken?

Vragen hebben mag. Ook aan Hem. Maar we kunnen ook eenvoudig weg ons leven in Zijn handen leggen. Hij die de sterren in Zijn hand houdt, houdt ook ons leven vast.

We kunnen Hem vragen of Hij iedere dag met ons zal zijn. Maar we mogen ook vertrouwen dat Hij er is. Als de God die was en is en zal zijn. We kunnen Hem vragen om dichterbij te komen, maar we kunnen er ook op vertrouwen dat Hij niet dichterbij zal komen, want dat Hij als standvastige God in ons huist. Hij is daar, daar waar wij zijn. En zo kunnen we doorgaan met vragen stellen, en dat mag. We zouden ook kunnen leven in het besef dat Hij er is en dat Hij het voltooid heeft voor ons.

Aanbevolen artikelen

2 Reacties

 1. Is er geen inleiding voor deze vragen? Gemist misschien?

  1. Hallo Gerry, je hebt niks gemist. Op sociale media staat dit:

   Komende tijd: 50 vragen aan Arjanne over geloven (in God).
   Een deel van mijn antwoorden kun je via de link lezen.
   Hier zijn 8 van de 50 nieuwe publicaties. Kort en krachtig. Niet perfect en onvolkomen. Feilbaar en menselijk. Maar wel wat ik denk en voor sta.
   Hoopgevend en in alle oprechtheid en liefde opgeschreven.

   Denk je dat een intro toegevoegde waarde heeft? Zo ja, vertel. Misschien dat ik er nog even naar ga kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: