Vraag 9: Wie was God voor jou? En wie is God voor jou?

Toen ik Jezus net leerde kennen, was ik ongeveer 14 jaar. Ik weet van mijn eerste blijdschap in Hem. Hoe ik bijna uit elkaar spatte van blijdschap. Later in de reis, door het leven heen – door alle tragische gebeurtenissen heen, is mijn beeld van God veranderd. Zou Hij werkelijk van mij houden? Zou Hij niet boos zijn? In feite werd ik bang en dacht ik dat ik toch nog Zijn goedkeuring verdienen moest. Ik ging heel hard werken voor Hem en legde een enorme lat voor mijzelf. En soms perste ik mijzelf dan in een geestelijk harnas. Dit ook om te overleven. Maar het werd mij bijna funest. Na een psychose die drie en halve maand duurde, waarin ik de grip totaal verloor, brokkelde mijn geloofsleven af. Ik worstelde met de realiteit, met waarheid en gevoel. Wat was nog waar?

Langzaam leerde ik God kennen op een andere manier. Als de God die er was geweest, die er nog ondanks alles is en zal zijn.

Wiens gunst ik nooit meer hoefde te verdienen. Na al mijn mislukte pogingen, liet Hij Zich zien als de God Wiens goedkeuring allang op mijn leven ruste. Nog voordat ik bestond. Aan het kruis waar Hij hing, had Hij de vijandschap gebroken. Had Hij mijn lijst van zonden aan het kruis genageld. En was het weg gedaan. De verzoening was volbracht. Hij was niet vijandig gezind, Hij was juist de vriend van de mensheid. Hij die altijd op zoek was geweest naar het contact met de mens, naar vriendschap met hen. Niet zo’n soort relatie waarin je hard voor Hem moet rennen, maar zo’n verhouding dat je met Hem wandelen mag. Dat je Hem mag leren kennen als betrokken Vriend. Een vriend voor niet perfecte mensen. Een vriend voor mensen die tekort schieten. Een vriend voor mensen die gebroken zijn en gepijnigd. 

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: