Wanneer bereikt de dienst aan God Zijn doel?
19 november 2018 No Comments Alle blogs, Lessen uit het Oude Testament, Omgaan met je medemens arjanne

Wanneer je schreeuwt, is dat meestal om afstand te overbruggen. Fluisteren zonder duidelijke noodzakelijkheid kan zeggen: er is weinig tot geen afstand tussen ons meer. Er was eens een bekende profeet en die moest eens zo hard mogelijk schreeuwen. Dit richting het volk van God, dat dacht dat ze goed en trouw aan God waren, net zoals andere volken trouw aan hun goden waren. En dat is misschien wel precies hun probleem. Trouw aan God, zoals volken trouw aan hun goden. Een vastomlijnde Godsdienst: weten wat je moet doen om God welgevallig te zijn, om God te kunnen behagen.

Israël doet aan vasten (je onthouden van eten en drinken). Ze zoeken God dag aan dag. Ze bidden en vinden dat prettig. Maar ondertussen leven ze ten diepste aan God voorbij. Al zijn hun uitingen godsdienstig, zoals je kunt lezen in Jesaja 58, het is niet goed, zegt de Heere.

Je zou kunnen denken: Wat is er mis met vasten? De verootmoediging en het ontzeggen van genoegens, het huilen en rouwen, het is niet de goede manier om God te dienen. Waarom? Omdat er voorbij wordt gegaan aan rechtvaardigheid. Ze maken ondertussen ruzie en gaan door met hun eigen handel en dwingen daarbij de arbeiders hard te werken. Op zichzelf heeft de Heere geen moeite met vasten, maar als het daarbij stopt, wel!

Wanneer bereikt de dienst aan God Zijn doel?

Als dat vasten uitloopt in het feit dat de mensen meer liefde voor elkaar krijgen en elkaar beter gaan behandelen, dan bereikt de dienst aan God Zijn doel. Want zegt de Heere: Het vasten dat ik verlang is dat gevangenen bevrijd worden, de boeien losgemaakt worden. Geef mensen die honger hebben, te eten en arme mensen een plek in je huis. Wanneer je dat doet, dan zul je gelukkig zijn en dan zal Ik antwoord geven, zegt de Heere. “Dán zal Ik jullie komen helpen.”

De uitingen van het geloof zijn op zichzelf goed. Soms zijn het zelfs de dingen die God vraagt. Zoals samenkomsten, lofliederen en feestdagen. Maar als ze niet uitwerken wat God verlangt: recht en goedheid, dan wil Hij er niks mee te maken hebben. 

Over de auteur

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: