Wij worden in alles verdrukt, maar niet in het nauw gebracht
4 juli 2018 1 Comment Alle blogs, Lessen uit het Nieuwe Testament, Lessen uit het Oude Testament arjanne

Israël kende vanaf het eerste begin verdrukking, maar ze zijn nog niet verslagen. Ze zijn zwaar onderdrukt en moesten veel lijden. Maar steeds opnieuw bracht God de uitkomst. Daar waar Israël soms twijfelde aan Gods regering en vroeg aan God of Hij hen wel in de smiezen hield, daar vroeg God: Waarom vraag je dat eigenlijk? Je weet het toch? Je kent Mij toch? 

De Heere vraagt vertrouwen. 

En Hij geeft beloften: Mensen die op Mij vertrouwen, krijgen nieuwe kracht. Dan kun je lopen zonder moe te worden. Dan kun je rennen zonder uitgeput te raken. Dan ben je zo sterk als een adelaar die vertrouwt op zijn krachtige vleugels.

Door heel de Bijbel heen zien we hoe belangrijk en nodig het is om op God te vertrouwen. Krijg je te maken met verdrukkingen, juist dan is het nodig om te bouwen op God. Hij is daar, daar waar jij ook bent. Vertrouwen betekent niet dat God alles voorkomt en er geen ellende gebeurt. Misschien is er straks iets wat jij los moet laten; wellicht is het zo dat er iets mislukt waar jij je voor hebt ingezet. En mogelijk is het zo dat hetgeen waar jij hard voor hebt gezwoegd, er niet meer is. Maar zou je dan, zoals Habakuk zegt, toch kunnen juichen voor de Heer, van blijdschap? Jubelen voor de God Die redt! Omdat Hij jouw God is, Die jou kracht geeft. 

Als het gaat over verdrukking en tegelijk ook vertrouwen, kom ik opnieuw uit bij Paulus. Hij is een voorbeeld bij wie we zien dat God lang niet altijd ellende voorkomt. Deze Paulus die grote verdrukkingen meemaakte, was op een gegeven moment in Asia. Daar had hij grote moeilijkheden meegemaakt. Als er staat ‘grote’ verdrukkingen, dan ga ik ervan uit dat dit niet aangedikt is, maar dat het ook ‘groot’ was. Hij schrijft zelf ook dat het zwaar was, zwaarder dan hij kon verdragen. Hij was doodsbang geworden en dacht te zullen sterven. Hij dacht zelfs dat God hem dat duidelijk maakte. Maar God wilde hem juist iets leren, dwars door dit lijden. God wilde dat Paulus niet op zichzelf vertrouwde, maar alleen op Hem. Want Hij is de God Die de doden laat opstaan. En deze les geeft aan Paulus opnieuw het vertrouwen dat God hem steeds redden zal, dit mede door de kracht van het gebed van christenen. 

Later in zijn brief aan Korinthe zien we ook dat Paulus volhoudt en niet opgeeft, ondanks de grote tegenslagen. Of hij nu geëerd wordt of uitgelachen, of ze trots op hem zijn of hem uitschelden, hij doet zijn werk met liefde, in trouw en eerlijkheid. Paulus een voorbeeld in vertrouwen. 

Niet op eigen kracht, maar met nieuwe moed door de steun van God. 

Over de auteur
Leave Comment
 1. 1

  G.S.

  Weet je waarom ik het ook zo bijzonder vind , dit was de tekst die ik kreeg toen
  Ik belijdenis deed in de kerk: Wij worden in alles verdrukt, maar niet in het nauw gebracht; wij zijn in twijfel, maar niet vertwijfeld;
  9 wij worden vervolgd, maar niet verlaten; neergeworpen, maar niet te gronde gericht. Uit 2 Korinthe 4.
  Ik werk volgend jaar al 40 jaar bij de Hoogovens. Omdat ik geen stressbaan meer wilde heb ik nu een lichtere baan gekregen. Zo werd ik onderdrukt jaren door de werkdruk, nu heb ik het gevoel of ik in Sodom ben aangekomen.
  En dan ben je als enigste anders, het valt soms niet mee. Maar het is de praktijk, als je dicht bij God leeft , sta je vaak alleen.

  Weer hartelijk dank, ⚓️

  Beantwoorden

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: