Zouden er grenzen zijn in liefde?
6 augustus 2019 1 Comment Alle blogs arjanne

Mumford & Sons zingen in hun Engelstalige lied “Sigh No More” een prachtige zin. Vertaald zingen ze: Liefde, zij zal je niet verraden, verwerpen of slaaf maken, zij zal je bevrijden.

Met andere woorden: liefde is trouw zijn, aanvaarden, zij geeft vrijheid en neemt je niet gevangen.

Liefde is de ander niet krampachtig vasthouden en niet laten dansen op de manier, zoals jij dat wilt. Liefde is: Ik houd je vast en laat je los. 

Vandaag vroeg ik me af: zouden er grenzen zijn in liefde?

Twee gebruikelijke antwoorden zijn: ja en nee. Ten voorbeeld:

Ja, zoals iemand pas zei. Want als je in een huwelijk veel van iemand anders dan je eigen partner gaat houden, is er toch een grens.

Mijn reactie daarop zou zijn: Nee, want liefde is trouw. In de liefde is geen kwaad. Is er bijvoorbeeld toch sprake van vreemdgaan, dan doet dat de liefde aan de ander – aan de eigen partner – tekort.

Waar veel gelovigen en ook een aantal ongelovigen het over eens zijn, is dat God (als Hij er is) liefde is. Het feit dat wij kunnen nadenken over een volkomen goed persoon. Dat wij daarvan kunnen dromen en naar kunnen verlangen is een bewijs van Zijn aanwezigheid. 

God is liefde. En Jezus kent ten volle de liefde van Zijn Vader. Jezus leeft in Zijn aanwezigheid en we hebben aan Jezus, toen Hij hier op aarde was, gezien hoe Hij in contact stond met Zijn Vader en hoe Hij dat vervolgens uiting gaf aan de mensen om Hem heen. 

Daar waar Hij kwam, was Hij goed, trouw, vol aanvaarding en gaf Hij vrijheid aan hen die gebonden waren. Daar waar mensen in zonde leefden, kwam Hij met een oplossing. En zond ze weer op weg met hoop, vertrouwen en genade. 

Hij kwam niet om mensen te veroordelen. Jezus kwam niet om mensen naar de hel te sturen. Hij kwam om te behouden, om Zijn overwinning over de hel bekend te maken. Hij is het Die redt. Hij is het Die leven geeft. Niet een beetje, maar in overvloed. 

Een belangrijke reden waarom Jezus geboren is, is om van de waarheid te getuigen. Om te laten zien dat de Waarheid je vrijmaakt. Als de waarheid je niet vrijmaakt, mis je het. Waarheid resoneert in je hart. Vindt weerklank. Zij trilt mee. Maar waarheid zonder liefde is geen waarheid. En in liefde is volledige waarheid.

In Jezus is vrijheid, liefde, waarheid en genade. Alles wat wij nodig hebben, is in Jezus!

Over de auteur
Leave Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: